BESTE CLUBS IN AMSTERDAM

 

De clubcultuur in Amsterdam is groots. Voor iedereen is er iets te vinden waar op gedanst kan worden, of je nou meer houdt van techno, hip hop, deep house of iets heel anders. In de zomer zijn er ontzettend veel dancefeesten, maar het hele jaar door kun je goed uitgaan in Amsterdam. Van kleine clubs tot gigantische feesten, alles is te vinden in Amsterdam. Clubs in Amsterdam vragen soms geld voor toegang, maar dat is lang niet overal zo. Er zijn ook genoeg gratis feesten waar je heen kunt gaan. Ook met een klein budget is het dus mogelijk om de Amsterdamse clubcultuur mee te maken. Daarnaast mogen clubs tot in de late uurtjes open blijven, waardoor je met gemak een hele nacht kunt feesten.

Club Up

Voor een exclusieve clubervaring moet je bij Club Up zijn. Alle drukke, bekende clubs liggen aan het Leidseplein, maar Club Up ligt daar iets vanaf in een zijstraat. Van buitenaf ziet Club Up er niet heel veelbelovend uit, maar de lange rijen voor de deur geven een hele andere boodschap. Club Up is onderdeel van De Kring, een kunstenaarssociëteit, die onder de club zit. Af en toe gaat ook De Kring open voor publiek en wordt er een gigantisch feest gegeven op beide verdiepingen. Bij Club Up treden jonge, veelbelovende Dj’s op. Er is niet één stijl van muziek die gedraaid wordt, het varieert van disco tot house en van soul tot techno. Als je niet van alle typen muziek houdt, is het dus handig om van tevoren de agenda te bekijken. Ben je wel in voor een verrassing, dan weet je absoluut zeker dat je een goede avond zal hebben in Club Up. De club is open op donderdag, vrijdag en zaterdag.

Trouw

Trouw was een exclusieve club vlakbij station Amsterdam Amstel. De muziek was het meest belangrijk, waardoor ze van hun gasten verwachtten dat ze de DJ van de avond wisten te benoemen. Doordat je om verschillende redenen de toegang ontzegd kon worden, was het altijd maar weer de vraag of je toegelaten zou worden. Dat maakte dat, als je wel toegelaten werd, je intens van het moment kon genieten. Je wist ook zeker dat er alleen maar tolerante mensen binnen waren en geen grote groepen mensen die vrijgezellenfeesten houden. Als je ooit bij Trouw binnen bent geweest, zal je de sfeer nooit meer vergeten. Helaas is Trouw er in 2015 na 6 jaar mee gestopt.

Sugarfactory

De Sugarfactory is niet alleen een club, maar ook een plek voor andere kunstvormen, zoals theater, cabaret en poëzie. De Sugarfactory is, zoals de naam al suggereert, gevestigd in een voormalige suikerfabriek. Er wordt een podium geboden aan allerlei verschillende artiesten, van jazzbands tot techno-Dj’s. Op sommige avonden is er zelfs een dubbele programmering, waardoor je als je eerder komt je ook nog kunt genieten van een heel ander type voorstelling. Hoewel je moet betalen om binnen te komen, zijn de drankjes, in tegenstelling tot bij andere clubs, zeer betaalbaar. Dat maakt dat de Sugarfactory een uitstekende plek is om uit te gaan. De Sugarfactory ligt bij het Leidseplein en is elke dag open.

De School

Voor een hele dag vermaak kun je prima terecht in De School. Overdag kun je naar de gym, naar de kunstexpositie en naar het café, ’s avonds kun je een maaltijd nuttigen in één van de beste restaurants van Amsterdam en ’s nachts ga je de club in. En dat allemaal in één gebouw, een voormalige school. De club in De School is niet altijd open, ze gaan alleen open als ze goede Dj’s kunnen bieden. Ze zijn wel elke vrijdag en zaterdag open. Er zijn geen gratis clubavonden, je moet altijd van tevoren een kaartje kopen. Er zijn ook enkele tickets beschikbaar aan de deur. De School ligt naast het Rembrandt Park, in Amsterdam West. Deep house en techno zijn de meest gedraaide muziekstijlen. Nog een leuk weetje is dat het team van Trouw deze club heeft opgericht, dus de exclusieve sfeer is ook hier weer terug te vinden.

Studio 80

Een technoclub als geen ander was Studio 80. Aan het Rembrandtplein was het elk weekend feest. In twee kamers stonden verschillende Dj’s die de bezoekers de avond van hun leven gaven. Iedereen was er welkom, waardoor de club altijd vol stond met hipsters, diva’s en kunstzinnige types. De meest vernieuwende en innovatieve muziek was hier te horen. Helaas is Studio 80 sinds januari 2016 gesloten.

Jimmy Woo

Misschien wel de meest bekende club in en buiten Amsterdam is de Jimmy Woo. Er komt een gemengd publiek, van supermodellen tot bebaarde mannen. Ook bekende Nederlanders zijn regelmatig in de Jimmy Woo, of, zoals hij in de volksmond bekend staat, de Woo te vinden. Niet alleen de muziek, die varieert van hip hop tot house, is fantastisch, ook de geluidskwaliteit is uitzonderlijk goed. De inrichting van de club is ook bijzonder, mede door het plafond wat vol hangt met gloeilampen. De Jimmy Woo is open van donderdag tot en met zondag. Omdat de club een exclusief karakter heeft en plaats biedt aan slechts 600 mensen, is het verstandig om een tafel te reserveren. Op die manier weet je zeker dat je naar binnen mag en een fantastische avond in de meest luxe club van Amsterdam kunt beleven. Bovendien is de Jimmy Woo op een goede locatie gevestigd, aan het Leidseplein.

Pacific Parc

Voor een vrolijke avond uit kun je terecht in Pacific Parc. De muziek is alles wat dansbaar is, van disco uit de jaren zeventig tot noordelijke soul. Naast een club in de avond is Pacific Parc overdag een restaurant waar je prima de hele dag kunt vertoeven. Op donderdag, vrijdag en zaterdag kun je hier ’s nachts terecht voor de vrolijkste feestjes van heel Amsterdam. Er zijn geen kosten om binnen te komen, wat een enorm pluspunt is. Daarnaast zit Pacific Parc op het terrein van de Westergasfabriek, een groot stadspark met veel andere culturele activiteiten om te beleven. Doordat het niet in het centrum van Amsterdam zit, hangt er een heel andere sfeer, die te omschrijven valt als relaxed en alternatief.

Shelter

Aan de andere kant van de Amstel is sinds 2016 de club Shelter gevestigd, in een oude Shell toren. Je gaat naar binnen via een luik, waarna je in een totaal andere wereld komt die enkel bestaat uit house en techno. Elke vrijdag en zaterdag gaat het luik open tegen betaling. Je kunt zowel in de voorverkoop kaartjes krijgen als aan de deur. Als het erg druk is, kun je de toegang ontzegd worden als je niet weet wie er draait. Dat wordt gedaan om de club exclusief te houden en de muziek de hoofdrol te geven. Om er te komen, moet je vanaf station Amsterdam Centraal de ferry nemen naar de Buiksloterweg. Die vaart de hele nacht door, dus aan het einde van een leuke avond kun je gemakkelijk terug naar je hotel. Hoewel je in een betonnen, ondergrondse ruimte staat, is het er niet te donker. Je kunt niet door de hele club heen kijken, maar je kunt wel goed zien wie er naast je staat de dansen.

Paradiso

In Paradiso is van alles te beleven. Er treden regelmatig topartiesten op, maar ook clubavonden vinden vaak plaats. Paradiso bestaat als sinds 1968 en is echt een begrip in Amsterdam. Als je als Amsterdammer nog nooit in Paradiso bent geweest, doe je iets fout. Paradiso heeft twee zalen waar optredens gegeven worden, namelijk de Grote Zaal beneden en de Kleine Zaal boven. Veel artiesten die voor het eerst in Nederland optreden, doen dat in de Grote Zaal in Paradiso, waarna ze verhuizen naar grote stadions. In de Klein Zaal vinden de intieme en excentrieke optredens plaats. Paradiso heeft in de Grote Zaal zo’n vijf clubnachten per week, met uiteenlopende artiesten. Daardoor is er voor iedereen een leuke avond te vinden waar de muziek wordt gedraaid waar je het meest van houdt. Paradiso ligt aan het Leidseplein. Doordat het pand vroeger een kerk is geweest en de glas-in-loodramen intact gebleven zijn, hangt er een sfeer die je niet vaak in een club tegenkomt.

Chicago Social Club

Voor een club met een huiselijke sfeer kun je terecht bij de Chicago Social Club. Doordeweeks is het een bar, maar in het weekend verandert het hele pand in een fantastische club met twee verdiepingen. Hier wordt met name techno en hip hop gedraaid. Met name jonge studerende Amsterdammers zijn op donderdag, vrijdag en zaterdag te vinden in de Chicago Social Club. Ook de praktische locatie aan het Leidseplein speelt daarbij mee. Hoewel dansen in de Chicago Social Club absoluut wordt gestimuleerd, is het ook goed mogelijk om de hele avond in een fijn hoekje te zitten en met je vrienden te praten. De bar mag tot vier uur open blijven, waardoor je de hele avond en nacht heerlijke cocktails kunt drinken. Daardoor hangt er een gemoedelijke sfeer die je niet zo snel in een andere club in Amsterdam aan zult treffen.