CULTUUR IN AMSTERDAM

 

De Amsterdamse cultuur is hetzelfde als de Nederlandse cultuur. Hoewel er natuurlijk altijd kleine regionale verschillen zijn, is de hoofdlijn hetzelfde. Een paar hoofdpunten van die cultuur zijn het belang van de geschiedenis van Nederland in de huidige maatschappij, tolerantie, natuurlijk de honderdduizenden fietsen die elke dag weer door Amsterdam rijden, maar ook gewoontes die de Nederlanders heel gewoon vinden en door buitenstaanders heel gek gevonden worden. Dit maakt dat de Nederlandse cultuur echt iets is wat je in geen enkel ander land ter wereld terug zal vinden. Dat is natuurlijk een extra reden om Amsterdam te bezoeken.

Geschiedenis

De Nederlandse geschiedenis is heel belangrijk voor hoe de samenleving nu in elkaar zit. Hoewel Nederland in haar huidige vorm pas sinds 1815 bestaat, was er al veel eerder voor veel mensen een verbondenheid met het gebied wat nu Nederland is en vroeger onder andere de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden heette. Met name de zeventiende eeuw is erg belangrijk geweest voor de Nederlandse welvaart.

De Gouden Eeuw, zoals deze eeuw ook wel genoemd werd, staat bekend als de eeuw waarin de Nederlandse handelsmentaliteit voor het eerst echt goed tot zijn recht gekomen is. Ook de Hollandse meesters zoals Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh stammen uit de Gouden Eeuw, evenals het succes van de Nederlandse handelsschepen van de VOC, de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Ook nu nog wordt telkens weer teruggegrepen op de Gouden Eeuw, waar onder andere het Rijksmuseum een goed voorbeeld van is.

Inwoners

In Amsterdam is ongeveer 30 procent van de inwoners geen Nederlander. Dit maakt Amsterdam tot één van de grootste expatsteden ter wereld. Dat zorgt er ook voor dat veel expats die in Amsterdam wonen geen Nederlands spreken. Om een netwerk van vrienden te kunnen onderhouden, is dat namelijk helemaal niet nodig. Ook is er de rasechte Amsterdammer die het liefst in De Pijp of de Jordaan woont. Deze mensen leven voor Amsterdam en zullen er ook nooit weggaan, omdat het voor hun simpelweg de beste plek ter wereld is om te leven. Ook zijn er veel studenten in Amsterdam, omdat er twee universiteiten, een hogeschool en zelfs drie MBO’s zitten. Dit maakt dat Amsterdam wat de inwoners betreft een erg jonge stad is.

Gewoontes

De gewoontes van Amsterdammers zijn in twee woorden te schrijven: agenda en fiets. Elke Amsterdammer heeft een fiets en maakt daar ook gretig gebruik van. Het is nou eenmaal de snelste en makkelijkste manier om je door de hoofdstad van Nederland te verplaatsen. Bovendien is het, als je eenmaal een fiets hebt, gratis. Daar houden Nederlanders ook erg van.

Wel moet je altijd goed je fiets op slot zetten, want naast veel fietsers zijn er ook veel fietsendieven. De agenda is een punt waar Nederlanders zich niet zo bewust van zijn maar door buitenstaanders altijd aangekaart wordt.

Als je met een Nederlander af wilt spreken, moet je erop voorbereid zijn dat je een afspraak maakt voor over twee of drie weken. Nederlanders hebben namelijk zoveel dagelijkse activiteiten dat hun agenda al helemaal vol zit. Waar je in het buitenland voor de avond zelf een afspraak maakt, gaat dat in Nederland niet op, tenzij je geluk hebt en een andere afspraak niet doorgaat.

Eten

Nederland heeft geen echte Hollandse keuken op wat stamppotten na. Wel is er de Indische rijsttafel, maar die is gebaseerd op Indonesisch eten uit de tijd dat Indonesië, toen nog Oost-Indië, een Nederlandse kolonie was. Wel heeft Nederland een echte snackcultuur.

Alles uit de frituur wordt door de Nederlanders gewaardeerd. Typische Nederlandse snacks zijn dingen als kroketten, bitterballen en bami schijven. Ook rauwe haring is een Nederlandse eetgewoonte en absoluut iets wat je moet proberen als je in Nederland bent. Zoete snacks zijn ook favoriet onder Nederlanders, met als bekendste voorbeelden de stroopwafels en dropjes. De laatste eetgewoonte die door buitenstaanders maar wat vreemd gevonden wordt, is een boterham met hagelslag bij het ontbijt.

Religie

In Amsterdam zijn allerlei religies vertegenwoordigd. De meeste inwoners van Amsterdam zijn niet gelovig, maar toch zijn er voldoende faciliteiten voor de mensen die dat wel zijn. Zo zijn er kerken te vinden, maar ook synagogen, moskeeën en Boeddhistische tempels. Alle verschillende religies worden in Amsterdam getolereerd, waardoor het een plek is waar iedereen, welk geloof je ook aanhangt, zich prettig en getolereerd kan voelen in Amsterdam.

Festivals

Nederland is een echt festivalland. Per jaar zijn er gemiddeld zo’n 800 festivals die rond de 23 miljoen bezoekers trekken. Nederlanders zijn als het ook maar een beetje mooi weer is altijd buiten te vinden en festivals dragen hier aan bij. Er zijn ook veel gratis festivals, waardoor je bijna elke dag in het zomer wel met je vrienden naar een festival kunt gaan. Ook de festivals waar je wel voor moet betalen zijn erg populair bij Nederlanders, omdat er vaak ook grote namen uit de muziekwereld optreden.

Steden

Naast Amsterdam zijn er een aantal andere grote steden in Nederland die absoluut het bezoeken waard zijn. Zo is er Utrecht, een oude stad die erg lijkt op Amsterdam door de vele grachten en zeventiende-eeuwse gebouwen. Het is veel kleinschaliger dan Amsterdam en doet daardoor zelfs nog authentieker aan.

Ook is er Den Haag, het bestuurlijke centrum van Nederland. Den Haag ligt vlakbij de zee, wat het ook geschikt maakt om te combineren met een dagje strand. Rotterdam ligt vlakbij Den Haag en is bijzonder om te zien omdat het centrum tijdens de Tweede Wereldoorlog helemaal gebombardeerd is, waardoor het opnieuw opgebouwd moest worden. Als je wat verder het land in wilt gaan, kun je ook naar Groningen en Maastricht gaan. Deze steden zijn minder bekend bij toeristen en daardoor hangt er een hele andere sfeer dan in de bovengenoemde steden.

Muziek, theater en dans

In Amsterdam zijn heel veel theaters en podia te vinden. Elke dag zijn er wel 25 optredens in Amsterdam die variëren van popconcerten en theatervoorstellingen tot dansvoorstellingen en comedyshows. Amsterdammers vinden culturele uitstapjes erg belangrijk en gaan dan ook vaak naar een optreden of voorstelling. Dat komt ook doordat het een manier is om je uit te drukken, wat in Amsterdam erg gewaardeerd wordt.