TOP MUSEA IN AMSTERDAM

 

In Amsterdam zijn er wel 75 museums te vinden. Natuurlijk zijn er de wereldberoemde museums die jaarlijks ontzettend veel bezoekers trekken, zoals het Rijksmuseum, het Anne Frankhuis en het Van Gogh Museum. Toch zijn ook de kleinere minder bekende museums erg interessant om te bezoeken. Hoewel de meeste museums in het teken staan van kunst uit de zeventiende eeuw, die ook bekendstaat als de Gouden Eeuw, zijn er ook andere museums te vinden.

Zo is er bijvoorbeeld het FOAM Fotografiemuseum, wat enkel fototentoonstellingen heeft. Veel museums zitten op en rond het Museumplein, maar eigenlijk kun je overal in de stad wel een museum tegenkomen. De kleinere museums zijn vaak drukbezocht, net als de grotere museums. Dat komt doordat Amsterdammers echte liefhebbers van museums zijn. Om de vaak lange rijen te vermijden, is het dus aan te raden om van tevoren online of bij een VVV een kaartje te kopen.

Van Gogh Museum

Een museum over één schilder komt niet heel vaak voor, maar Vincent van Gogh, de beroemde impressionistische schilder uit de negentiende eeuw, heeft zoveel fascinerende werken gemaakt dat het absoluut een prachtig en afwisselend museum is waar je je geen moment zult vervelen. Vincent van Gogh is geboren in Nederland en uiteindelijk overleden in Zuid-Frankrijk. Hij staat bekend om zijn dikke verfstroken en schilderijen zoals de Zonnebloemen en de Sterrennacht. Ook schilderde hij prachtige zelfportretten. Ook staat hij natuurlijk bekend als de schilder die zijn oor afsneed.

Het Van Gogh Museum bestaat uit twee gebouwen, allebei ontworpen door bekende architecten. Het ene gebouw is ontworpen door Gerrit Rietveld, het andere gebouw is ontworpen door Kisho Kurokawa. In het museum krijg je een compleet beeld over het leven van Vincent van Gogh door de tijd heen, niet alleen door middel van zijn schilderijen maar ook aan de hand van bijvoorbeeld brieven die hij naar zijn broer verstuurd heeft. Ook zijn er regelmatig exposities in het museum waar schilderijen van andere grote kunstenaars getoond worden, zoals Wassily Kandinsky en Paul Gauguin. Het museum is dagelijks open van 9 tot 18 en op vrijdag zelfs tot 22, tickets kosten 17 euro.

Anne Frankhuis

Misschien wel het meest bekende huis ter wereld is het Anne Frankhuis. Aan de Prinsengracht staat het huis waar Anne Frank, de bekende dagboekschrijfster uit de Tweede Wereldoorlog, gewoond heeft. Het huis zelf heet het Achterhuis, omdat het achter het hoofdhuis lag en de ingang verscholen ging achter een boekenkast. Anne Frank was een Joods meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog verscholen moest blijven om niet door de Duitsers opgepakt te worden. In het Anne Frankhuis kun je het Achterhuis bezoeken, evenals een tentoonstelling over het leven van Anne Frank en haar familie.

De kamers zijn intact gebleven zoals ze vroeger waren, zelfs de plaatjes die Anne Frank op de muur heeft geplakt zitten er nog. Ook ligt het originele handgeschreven dagboek van Anne Frank daar. Het museum is al open sinds 1960, mede door het harde werken van de vader van Anne Frank, Otto Frank. Hij is de enige van het gezin die de oorlog heeft overleefd. Het museum is elke dag open van 9 tot 19, in het hoogseizoen van 9 tot 22. Een ticket kost 9 euro. Tot 15:30 kun je alleen naar binnen als je online een ticket gekocht hebt, daarna kun je binnen bij de kassa tot sluitingstijd een ticket kopen.

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is het bekendste en grootste museum van Amsterdam. Het bestaat al sinds 1800. Onlangs heeft er een grote renovatie plaatsgevonden, waardoor het Rijksmuseum nog mooier is geworden. Er zijn 8000 objecten te zien in het museum, maar in de archieven zitten wel meer dan een miljoen objecten. Daardoor zijn er regelmatig tentoonstellingen te zien naast de vaste collectie. Het gebouw van het Rijksmuseum stamt uit de negentiende eeuw en is gebouwd in de stijl van de Gouden Eeuw. In het Rijksmuseum zijn veel Hollandse meesters te zien, zoals Johannes Vermeer en Frans Hals.

Het meest bekende schilderij wat in het Rijksmuseum hangt, is De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Dit prachtige schilderij heeft dan ook een erepositie gekregen. Jaarlijks komen er zo’n 2,5 miljoen bezoekers naar het Rijksmuseum, waardoor het er altijd redelijk druk is. Daarom is het aan te raden om vooraf online je kaartje te kopen, zodat je niet in de rij hoeft te wachten. Tickets kosten 17,50 per stuk. Het Rijksmuseum is elke dag open van 9 tot 17.

Daarnaast bevindt zich in het Rijksmuseum een van de beste restaurants van Amsterdam, RIJKS genaamd. Na een bezoek aan het Rijksmuseum is het een fantastische ervaring om hier een diner te nuttigen. Het Rijksmuseum bevindt zich aan het Museumplein.

Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum Amsterdam, wat in de volksmond bekend staat als het Stedelijk, is een museum waar moderne en hedendaagse kunst en design tentoongesteld wordt. De kunststukken komen uit de negentiende tot de eenentwintigste eeuw en omvatten onder andere bekende werken van schilders als Jackson Pollock, Andy Warhol en Karel Appel.

Het museum bestaat al sinds 1895 en heeft daardoor een grote en uitgebreide collectie op kunnen bouwen. Het Stedelijk is elke dag open van 10 tot 18 en op vrijdag zelfs tot 22. Tickets kosten 15 euro en kunnen niet online gekocht worden. Het Stedelijk Museum Amsterdam zit aan het Museumplein.

Hermitage Amsterdam

Vele mensen zullen wel de Hermitage in Sint-Petersburg, Rusland kennen. De Hermitage in Amsterdam is hier een dependance van. Werken uit Sint-Petersburg worden hier dus tentoongesteld. Door de unieke voorwerpen worden veel bezoekers getrokken. Daarnaast zit de Hermitage in een pand wat van 1682 tot 1990 in gebruik was als verzorgingstehuis voor oudere vrouwen. Dit maakt dat het een pand vol historie is.

In de Hermitage zijn wisselende tentoonstellingen te zien, waardoor je bij elk bezoek dus een andere tentoonstelling zult treffen. De Hermitage is elke dag geopend van 10 tot 17. Voor elke tentoonstelling moet apart betaald worden, waarbij de prijzen uiteenlopen van 12,50 tot 17,50. Ook is het mogelijk om een combinatieticket te kopen voor 25 euro, waarmee alle tentoonstellingen bezocht kunnen worden. De Hermitage Amsterdam ligt aan de Amstel, vlakbij de Hortus Botanicus.

Het Rembrandthuis

Er is nog een museum in Amsterdam wat exclusief aan één schilder gewijd is, en dat is Het Rembrandthuis. In dit museum wordt het verhaal verteld van het leven van Rembrandt, een grote Hollandse meester uit de zeventiende eeuw. Het bijzondere aan Het Rembrandthuis is dat Rembrandt van Rijn er zelf tussen 1639 en 1659 gewoond heeft. Je kunt dus zijn werken zien in zijn eigen huis, wat dit tot een zeer bijzondere ervaring maakt. Ook de technieken die hij gebruikt heeft in zijn schilderen, worden in dit museum uitgelegd. Het Rembrandthuis is dagelijks open van 10 tot 18, tickets kosten 13 euro. Je kunt de tickets ook van tevoren online kopen. Het Rembrandthuis zit vlakbij het Waterlooplein.

NEMO

Het meest interactieve en leerzame museum van Amsterdam is NEMO. In dit wetenschapsmuseum kun je zelf allerlei proefjes en testen doen, waardoor je spelenderwijs leert hoe bijvoorbeeld elektriciteit werkt. Dit museum is dus ook erg leuk voor kinderen. NEMO is dinsdag tot en met zondag open, van 10 tot 17:30. Kaarten kosten 16,50. Ook bijzonder aan NEMO is het dak, waar een groot buitenterras en een restaurant zitten. Om op het dak te komen, hoef je geen kaart voor NEMO te hebben; het dak is gratis toegankelijk. Daarnaast is NEMO goed bereikbaar met de trein, het ligt namelijk vlakbij station Amsterdam Centraal.

Tassenmuseum Hendrikje

Ook het grootste tassenmuseum ter wereld zit in Amsterdam. Bij Tassenmuseum Hendrikje kun je alles te weten komen over de geschiedenis van de tas. Ook zijn er tassen te zien waar een verhaal achter zit, bijvoorbeeld de iconische tas van Margaret Thatcher. Ook klassiekers zijn in het Tassenmuseum Hendrikje te vinden. Het museum is elke dag open van 10 tot 17 en kaartjes kosten 12,50. Ook zit er een restaurant bij het museum waar je kunt genieten van bijvoorbeeld een heerlijke high tea. Tassenmuseum Hendrikje zit aan de Herengracht, wat één van de drie hoofdgrachten van Amsterdam is.

Amsterdam Museum

In het Amsterdam Museum leer je, zoals de naam al zegt, alles over Amsterdam. Niet alleen het verleden komt aan bod, ook hoe Amsterdam er nu uitziet en wat er nu te doen is komt terug in de tentoonstelling. Zelfs over de toekomst van Amsterdam kun je leren in dit museum. Het Amsterdam Museum zit aan het Begijnhof en is elke dag open van 10 tot 17. Tickets voor dit museum kosten 12,50.

FOAM Fotografiemuseum Amsterdam

Voor iedereen die geïnteresseerd is in fotografie, is het FOAM Fotografiemuseum Amsterdam een must-see. Er zijn elk jaar vier verschillende exposities van grote namen in de fotografiewereld te zien die verschillende stijlen belichten. Ook zijn er per jaar 16 kleinere exposities te zien van nieuwe namen. FOAM is elke dag open van 10 tot 18 en op donderdag en vrijdag zelfs tot 21. Tickets zijn ook online verkrijgbaar en kosten 11 euro. FOAM ligt aan de Keizersgracht en zit in een echt herenhuis die zo typerend zijn voor het Amsterdamse straatbeeld.