TRANSPORT IN ANSTERDAM

 

In Amsterdam kun je je op heel wat manieren door de stad verplaatsen. Zoals in de meeste grote steden zijn er trams, metro’s en taxi’s, maar er zijn ook een aantal manieren van transport die uniek zijn voor Amsterdam. Zo heeft Amsterdam een heel goed busnetwerk waarmee je door de hele stad kunt reizen. Ook zijn er ferry’s over de Amstel die naar verschillende locaties gaan. Daarnaast kun je ook met de trein door Amsterdam reizen. Heel Nederland beschikt over een goed treinnetwerk, en omdat Amsterdam zo groot is rijdt ook hier de trein regelmatig. In totaal zijn er zelfs 12 treinstations in Amsterdam.

Om met het openbaar vervoer door Amsterdam te reizen, kun je gebruik maken van een OV-chipkaart en een GVB pas of losse GVB tickets. De GVB pas en tickets zijn alleen geldig in de tram, metro en bus. Met de OV-chipkaart kun je daarnaast ook met de trein reizen. Bij het station waar je instapt en het station stapt moet je in- en uitchecken. Het verschuldigde bedrag wordt daarna van je kaart afgeschreven. Op elk station kun je de OV-chipkaart opladen, net als bij veel supermarkten. Toch blijft de populairste manier van transport in Amsterdam de fiets.

Fietsen

In Amsterdam zijn er net zoveel fietsen als inwoners, dus zo’n 850.000. Daarnaast liggen er ook heel wat fietsen in de grachten die erin gevallen of erin gegooid zijn. Waarschijnlijk zijn er in totaal dus veel meer fietsen dan inwoners in Amsterdam. Omdat Amsterdam een heel goed fietsnetwerk heeft, is fietsen een hele snelle en voordelige manier om je voort te bewegen. Overal zijn fietsen te huren voor een dag of langer. Het gemiddelde tarief is ongeveer 8 euro per dag, dan kun je de fiets 24 uur lang gebruiken. Bijna alle inwoners van Amsterdam hebben een fiets en maken daar gretig gebruik van.

Daarom is het aan te raden om, als je nog niet zo goed kunt fietsen, eerst even te oefenen. Amsterdammers moeten namelijk vaak ergens heen en fietsen dus erg hard, wat schrikken kan zijn als je een beginnende fietser bent. Ook het geluid van een bel is vaak even wennen. Het voordeel van een fiets is dat je hem overal kunt stallen. Vraag wel even aan de verhuurder hoe je hem op slot moet zetten, want fietsen worden helaas vaak gestolen in Amsterdam. Het is het beste om hem in een beveiligde fietsenstalling te zetten, die ook overal in Amsterdam zitten.

Bussen

Met behulp van de bus kun je gemakkelijk overal in Amsterdam en omstreken komen. Met de aanschaf van een GVB pas of een OV-chipkaart kun je inchecken en uitchecken waar je maar wil, waardoor het een simpele en vrije manier van reizen is. Bussen in Amsterdam gaan echt overal heen, van noord naar zuid en van het centrum helemaal naar bijvoorbeeld Haarlem, een stad met veel geschiedenis die vlakbij Amsterdam ligt. Iets om op te letten als je met de bus wil reizen zonder GVB pas of OV-chipkaart is dat je tegenwoordig niet meer contant kunt betalen, je moet dus altijd een pinpas of creditcard bij je hebben.

Alle bussen gaan twee kanten op, waardoor je goed op de kaart die altijd in een bushokje hangt moet kijken welke richting je op moet om bij jouw bestemming uit te komen. De bussen stoppen niet zomaar, als je uit wilt stappen moet je op de stop-knop drukken om dat aan de buschauffeur kenbaar te maken. Een nadeel van de bus is wel dat als er veel verkeer is, je in de file kunt komen te staan. Zeker als je op tijd ergens moet zijn, is het dus soms beter om met de trein, tram of metro te gaan.

Trams

De meest populaire manier van reizen door Amsterdam na de fiets is de tram. Trams hebben altijd voorrang en komen dus op tijd overal aan. Bovendien rijden ze door heel Amsterdam, ook naar de buurten die buiten het centrum liggen. Ook in de tram heb je een GVB pas of OV-chipkaart nodig om te kunnen reizen, of je kunt losse kaartjes kopen bij de conducteur.

Deze zijn wel een stuk duurder dan wanneer je gewoon incheckt en uitcheckt, dus als je voor langere tijd in Amsterdam bent is het aan te raden om een pas aan te schaffen. Een GVB pas kost eenmalig 2,50, een OV-chipkaart kost eenmalig 7,50. Vervolgens kun je de pas overal opladen. Voor al het openbaar vervoer in Amsterdam is het handig om een app te downloaden, 9292. In deze app kun je makkelijk je reis plannen en staan alle actuele vertrektijden aangegeven.

Metro’s

Waar in veel steden de metro en de tram echt van elkaar gescheiden zijn, is dat in Amsterdam niet zo. De metro rijdt ook regelmatig boven de grond, behalve in het centrum van Amsterdam. Daar rijdt alleen de tram boven de grond. Er zijn dus ook maar drie metrostations die in het centrum liggen, waardoor het soms handig is om over te stappen. Als je in een hotel buiten het centrum zit, kun je bijvoorbeeld eerst een stuk met de metro reizen naar een tramstation en vanaf daar met de tram het centrum in gaan. Ook hier geldt weer dat je kunt reizen met een GVB pas en een OV-chipkaart. De metro rijdt op een apart spoor, waardoor de metro de snelste manier is om naar de randen van de stad te gaan.

Treinen

Met de trein kun je ook overal in Amsterdam komen. Het Centraal Station zit middenin het centrum. Vanaf daar kun je gemakkelijk de stad in lopen. Verspreid over de stad zitten allerlei stations die een vaste verbinding met Amsterdam Centraal hebben. Als je dicht bij een treinstation zit, is met de trein door Amsterdam reizen de beste manier om in het centrum te komen. Reizen met de trein kan niet met een GVB pas. Als je maar kort in Amsterdam bent of maar één of twee keer met de trein gaat, dan is het het voordeligst om een kaartje bij een automaat te kopen. Bovenop de prijs van het kaartje moet je een toeslag van één euro betalen. Ook kun je online een kaartje kopen, daarop betaal je geen toeslag. Als je langere tijd in Amsterdam bent, kunt je het beste een OV-chipkaart kopen. Die kost eenmalig 7,50 en kun je vervolgens op elk station opladen.

Taxi’s

In Amsterdam hebben veel inwoners geen auto. Daarom maken ze vaak gebruik van taxi’s als ze haast hebben, de trein niet rijdt of het laat in de nacht is en het openbaar vervoer niet meer rijdt. Daardoor worden er ook veel illegale taxidiensten aangeboden, waar je voor moet oppassen. Met name op Schiphol is dat een probleem. Nederlandse taxi’s hebben altijd een blauw nummerbord en de naam van een officieel taxibedrijf in het licht op hun dak. Hebben ze dat niet of vertrouw je het niet, stap dan niet in. Bovendien moeten alle taxichauffeurs zich aan bepaalde regels houden, zoals de maximum prijs die ze mogen vragen per minuut.

Alle taxi’s hebben een geautomatiseerd systeem die de route, de tijd en het aantal kilometers bijhoudt. Dat systeem rekent aan het einde van de rit automatisch de prijs uit. Het is belangrijk om het bonnetje wat je krijgt goed te bewaren, omdat daar alle ritgegevens opstaan. Zeker als je een klacht hebt, is het handig om het bonnetje bij de hand te houden. Een verschil met veel grote steden is dat taxi’s in Amsterdam niet zomaar overal kunnen en mogen stoppen. Er zijn vaste instapplaatsen in het centrum.

Mocht je dus een taxi nodig hebben, dan moet je daar heen gaan. Naast gewone taxi’s zijn er ook andere taxi’s, zoals fietstaxi’s en watertaxi’s. Deze zijn ook leuk als je niet per se ergens heen wil, maar gewoon iets van de stad wilt zien op een andere manier.

Ferry’s

Amsterdam ligt aan de Amstel. Omdat de stad zo groot is geworden, is ook het gebied aan de andere kant van de Amstel bebouwd. Veel bedrijven hebben zich daar gevestigd, maar ook zijn er mensen gaan wonen. Om de mensen die daar wonen en de mensen die daar werken makkelijk van de ene kant van de Amstel naar de andere kant van de Amstel te kunnen brengen, heeft GVB een ferrydienst opgezet. Een aantal keer per uur gaan de ferry’s naar de overkant.

Ze vertrekken allemaal achter het Centraal Station en gaan naar verschillende locaties, zoals de NDSM werf, het IJplein en de Buiksloterweg. Ferry’s in Amsterdam zijn gratis, waardoor het een goede manier is om Amsterdam vanaf het water te zien. Ook mag je je fiets gratis meenemen, dus als je een dagje een fiets huurt is het ook erg leuk om naar de overkant van de Amstel te gaan en daar even rond te fietsen.

Aan de kant, waar de ferry vertrekt, staat een digitaal bord waarop aangegeven wordt wanneer de volgende ferry vertrekt. Op die manier weet je precies hoelang je moet wachten. De ferry naar de Buiksloterweg vaart zelfs ’s nachts, waardoor je ook na een leuke avond uit weer gemakkelijk en goedkoop terug naar je hotel kunt komen.