WINKELEN IN AMSTERDAM

 

Amsterdam is een fantastische stad om in te winkelen. Er zitten gigantische warenhuizen, er zijn lange winkelstraten en ook zijn er vele markten. Alles wat je zoekt, zal je in Amsterdam kunnen vinden. Nederland staat erom bekend goede kleding te produceren en alle designers zitten dan ook in Amsterdam. Naast alle kleding die je in Amsterdam kunt kopen, zijn er ook veel winkels die gespecialiseerd zijn in inrichting, antiek en souvenirs. Ook heeft Amsterdam veel juweliers die kwalitatief hoogwaardige producten verkopen. Dus mocht je aan het eind van je dag winkelen nog wat geld over hebben, dan kun je altijd even bij een juwelier naar binnen lopen. Alle winkelgebieden zijn verspreid over Amsterdam, waardoor je je uren kunt vermaken met winkelen.

Magna Plaza

In Nederland regent het regelmatig. Daarom zijn er ook in Amsterdam aardig wat overdekte winkelgebieden te vinden. Magna Plaza is ook zo’n overdekt winkelgebied. In een gebouw wat vroeger een postkantoor was, zitten nu meer dan 20 luxe winkels. Magna Plaza zit achter het Koninklijk Paleis op de Dam. Je kunt er elke dag winkelen, Magna Plaza is zeven dagen per week geopend tot minstens zeven uur ’s avonds. Ook is er in Magna Plaza een Grand Café gevestigd waar je tussen het shoppen door een heerlijke kop koffie drinkt. Zeker voor kleding- en schoenenliefhebbers is Magna Plaza geschikt.

Boekenmarkt Oudemanhuispoort

Als je op zoek bent naar boeken, dan zal je die zeker vinden op de Boekenmarkt bij de Oudemanhuispoort. Deze boekenmarkt is elke dag, behalve zondag, open van 9 tot 17. Deze tijden zijn wel onder voorbehoud, want alle boeken worden verkocht door particulieren die een kraampje kunnen inrichten. Als er niemand is, kun je dus ook geen boeken kopen.

Dat is een van de vele charmes van deze boekenmarkt. De boekenmarkt bevindt zich op het terrein een van de vele gebouwen van de Universiteit van Amsterdam, wat betekent dat je er veel academische boeken aan zult treffen. Echter zijn er ook romans, novelles en zelfs stripboeken te vinden. De boekenmarkt bij de Oudemanhuispoort is ongeveer een kwartiertje lopen vanaf station Amsterdam Centraal, waarbij je door de prachtige oude stadskern loopt.

Kunst & antiek in het Spiegelkwartier

In het Museumkwartier rond het Museumplein is meer te doen dan enkel naar museums gaan. Het naastgelegen Spiegelkwartier biedt veel winkel met kunst en antiek, waar je uren door de winkels kunt lopen op zoek naar dat ene unieke item. Aan de Spiegelgracht, wat het hart van het Spiegelkwartier is, zitten meer dan 70 verkopers van antiek en juwelen.

Zo kun je er archeologische voorwerpen vinden, maar ook producten die onder het label Dutch Design vallen. Het Spiegelkwartier bestaat al sinds de zeventiende eeuw en is daardoor een zeer geschikte locatie voor kunst en antiek. Tegenwoordig is het assortiment uitgebreid en zijn er zelfs kledingwinkels te vinden in het Spiegelkwartier. De winkels in het Spiegelkwartier zijn elke dag geopend van 10 tot 18.

De Bijenkorf

Het grootste en mooiste warenhuis van Amsterdam is de Bijenkorf. Dit typisch Amsterdamse bedrijf zit al sinds 1870 in Amsterdam. Waar de Bijenkorf eerst begon als fourniturenwinkel, is het door een verhuizing naar de Dam uitgegroeid tot volwaardig warenhuis. In 1915 opent de Bijenkorf haar deuren opnieuw in het pand waar het nu nog steeds zit. In de Bijenkorf kun je alles krijgen, van luxe designertassen en schoenen tot aan nieuw servies. Ook kleding is goed vertegenwoordigd bij de Bijenkorf. Elke Bijenkorf heeft een luxe restaurant in het filiaal zitten waarbij je altijd een prachtig uitzicht over de stad krijgt.

Tijdens het shoppen door kun je daar dus even bijkomen voor je weer verder gaat met winkelen. De Bijenkorf ligt op een prominente locatie in de stad, waardoor parkeren daar wel lastig kan zijn. Bovendien kost het aardig wat geld. Door een parkeerapp te gebruiken zoals MobyPark ben je een stuk goedkoper uit en hoef je niet meer te zoeken naar een parkeerplaats. Als je niet met de auto komt maar met het openbaar vervoer kun je gemakkelijk bij de Bijenkorf komen. Het is slechts 9 minuten lopen vanaf het station naar de Bijenkorf. Ook stopt er een tram voor de deur.

Albert Cuypmarkt

De Albert Cuypmarkt is een typische Amsterdamse markt. De inwoners van Amsterdam komen er voor hun dagelijkse boodschappen en voor een snelle snack. Ook als toerist kun je je op de Albert Cuypmarkt prima vermaken. De Albert Cuypmarkt is maandag tot en met zaterdag open van 9 tot 17, wat het de grootste dagelijkse markt van Europa maakt. Er zijn namelijk maar liefst 260 kramen te vinden. Je kunt er echt allerlei dingen krijgen, van stoffen tot bloemen en van schoenen tot elektra.

Ook zijn er dagelijks heel veel kraampjes te vinden waar je eten kunt halen. Nederland staat bekend om haar wereldkeuken, wat je ook terugziet op de Albert Cuypmarkt. Turks, Marokkaans, Indonesisch, Surinaams: alles waar je trek in hebt is verkrijgbaar. Natuurlijk zijn ook de Hollandse viskramen van de partij, waar je in het seizoen echte de Hollandse Nieuwe Haring kunt eten. De Albert Cuypmarkt bevindt zich in de gezellige volksbuurt De Pijp, waar Amsterdam echt is zoals Amsterdam hoort te zijn.

Recycled Bicycles

Nederland is een echt fietsland. Ook Amsterdam doet daar natuurlijk aan mee. Amsterdam heeft zelfs het beste fietsnetwerk van heel Europa. Daarom is het erg leuk om als toerist een fiets te huren en op die manier Amsterdam te verkennen. Bij Recycled Bicycles werden fietsen gemaakt van oude fietsen. Zo konden fietsen die bijvoorbeeld een kapot stuur hadden, toch weer gebruikt worden doordat er een stuur op werd gezet van een fiets met een kapot frame. Die fietsen konden voor slechts vijf euro per dag gehuurd worden. Helaas is Recycled Bicycles gestopt. Wel kun je op andere plekken gemakkelijk fietsen huren voor ongeveer acht euro per dag.

De Haarlemmerdijk

Voor andere winkels dan de standaard winkels die overal ter wereld zitten, kun je terecht op de Haarlemmerdijk. De Haarlemmerdijk loopt van oost naar west richting het Centraal Station. De Haarlemmerdijk gaat naadloos over in de Nieuwendijk, waardoor je gemakkelijk naar de Dam kunt lopen. Op de Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat zitten allerlei leuke kleine winkels met verschillende spullen. Zo is er een winkel die gespecialiseerd is in kookboeken, maar ook onafhankelijke kledingwinkels.

De oudste bioscoop van Amsterdam zit ook op de Haarlemmerdijk. Verder zijn er natuurlijk ook veel leuke plekken om wat te drinken en te eten, zoals een goed tapasrestaurant en een restaurant wat elke zes weken van kaart wisselt. In totaal zitten er wel 235 winkels op de Haarlemmerdijk, wat dit tot een fantastische winkelstraat maakt. Je kunt er elke dag heen en op donderdag is er koopavond, dan zijn de winkels zelfs open tot negen uur ’s avonds.

De Kalverstraat en de Leidsestraat

De Kalverstraat en de Leidsestraat zijn de twee hoofdstraten van Amsterdam. Hier zitten alle grote winkels, waardoor je er nooit met lege handen weg zult gaan. In de Kalverstraat zitten de internationale en nationale ketens, terwijl in de Leidsestraat ook wat exclusievere merken te vinden zijn. Aan de Kalverstraat en Leidsestraat zijn ook de standaard fastfoodrestaurants te vinden voor een snelle pitstop tussen het shoppen door. De winkels zijn elke dag open van 10 tot 19 en soms zelfs nog langer. Als je vanaf het Centraal Station van Amsterdam komt lopen, heb je zo’n 2,5 kilometer aan winkelplezier.

Van Stapele Koekmakerij

Voor koekjes met een bijzonder verhaal moet je bij Van Stapele Koekmakerij zijn. Hier wordt zelfs maar één soort koekje gebakken. Dit is een koekje gemaakt van cacaodeeg gevuld met zachte witte chocolade. Doordat ze maar één soort koekje bakken, ben je ervan verzekerd dat het een koekje van fantastische kwaliteit is. De koekjes worden de hele dag door gebakken, dus kun je er altijd verse en warme koekjes halen. Ze zijn elke dag geopend, op maandag van 12 tot 18, dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 18 en in het weekend van 11 tot 18. Van Stapele Koekmakerij zit aan de Heisteeg, vlakbij het Spui. Het is er vaak erg druk, omdat de koekjes heel populair zijn. Het is dus ook niet gek om even in de rij te moeten staan voor je koekjes, maar het wachten is het absoluut waard.

Bloemenmarkt

Voor de enige drijvende bloemenmarkt ter wereld moet je in Amsterdam zijn. Deze bloemenmarkt vindt plaats op 15 boten, van waaruit de bloemen verkocht worden. Ook worden er veel souvenirs verkocht op de Bloemenmarkt. Het is een drijvende bloemenmarkt omdat vroeger de bloemen nog met boten naar het centrum van Amsterdam gebracht moesten worden. Tegenwoordig is dat niet meer zo, maarde boten zijn gebleven. De Bloemenmarkt is maandag tot en met donderdag geopend van 9 tot 17:30 en op zaterdag van 11 tot 17:30. De Bloemenmarkt ligt aan en op de Singel, aan het begin van de Leidsestraat. De Bloemenmarkt bestaat al sinds 1862, maar pas sinds de jaren 60 van de vorige eeuw worden er naast planten ook snijbloemen gekocht. Naast de souvenirs zijn dat nu de meest verkochte dingen van de Bloemenmarkt.